srijeda, 16. svibnja 2012.

Izgrađivanje rapporta usklađivanjem


Prvi korak u stvaranju rapport-a je shvaćanje da je to proces, a ključ leži u njegovom izgrađivanju kroz metodu usklađivanja.
Usklađivati se mogu:
·         položaj tijela (sjedenje, stajanje i točan položaj)
·         prekrižene ili neprekrižene ruke i/ili noge
·         nagib glave
·         izrazi lica
·         pokreti
·         disanje
·         pokreti očiju
Ukoliko usklađujemo bilo što od gore navedenog, usklađujemo se s nečijom fiziologijom. Treba je usklađivati uvažavajući drugu osobu, pažljivo i suptilno, ne usklađujući ono što druga osoba radi, a nama bi bilo neugodno.
Usklađivanje nije imitiranje ponašanja druge osobe, jer ako je napadno i prenaglašeno može stvoriti nelagodu kod osobe s kojom se usklađujemo. Usklađivanje ide korak po korak u odgovarajućim pomacima.

Neki od znakova usklađenosti, tj. postignutog rapport-a:
·         unutarnji osjećaj (povezanosti s drugom osobom),
·         promjena boje (kože druge osobe),
·         spontani komentari sugovornika („ osjećam kao da se poznajemo već godinama“, „kao da smo na istoj valnoj duljini“)
Način na koji treniramo sebe na izgrađivanje rapport-a, najbolje je započeti sa svojom obitelji i prijateljima na svjesnoj razini, a sastoji se u tehnici zrcaljenja. Zrcaljenje je pokušaj oponašanja (preuzimanja) pokreta i ponašanje osobe s kojom uspostavljamo rapport (doslovno smo zrcalo osobi sa kojom komuniciramo). Naravno da kroz vježbe zrcaljenja dolazimo do suptilnije varijante koju nazivamo usklađivanje. Usklađivanje je prigušeniji pristup i suptilniji način zrcaljenja.

Nema komentara:

Objavi komentar