ponedjeljak, 14. svibnja 2012.

Kratka definicija NLPa


Neuro-lingvističko programiranje (NLP) je jedno od najmoćnijih alata ikad napravljenih i raspoloživih poslovnoj zajednici, ili zajednici uopće. Samo ime sastoji se od tri riječi kojima su obuhvaćene jednostavne ideje:

§  neuro – se odnosi na temeljnu ideju da je svako ponašanje rezultat neuroloških procesa čula vida, sluha, okusa, mirisa i dodira, kao i osjeta. Svijet doživljavamo putem čula: dostavljenoj informaciji najprije dajemo „značenje", a potom prikladno reagiramo. Naši neurološki procesi obuhvaćaju ne samo nevidljive misaone procese nego i naše vidljive fiziološke reakcije na ideje i događaje. Pojednostavljeno rečeno, jedno je predstavljeno drugim na fizičkoj razini. Tijelo i um čine nerazdvojno jedinstvo - ljudsko biće.

§  lingvističko – upućuje na to da upravo jezik koristimo za sređivanje misli i ponašanja, kao i za komunikaciju s drugima.

§  programiranje – se odnosi na modele koji nam stoje na raspolaganju prilikom organiziranja ideja i postupaka u svrhu ostvarivanja rezultata.

NLP proučava strukturu subjektivnog ljudskog doživljaja: način na koji organiziramo ono što vidimo, čujemo i osjetimo, kao i to kako obrađujemo i filtriramo vanjski svijet kroz naša čula. Također proučava kako to oblikujemo u jeziku i kako postupamo, na svjesnoj i nesvjesnoj razini, da bismo ostvarili određene rezultate.



Nema komentara:

Objavi komentar