utorak, 15. svibnja 2012.

Rapport


„Ono što vidimo i čujemo ono što mislimo o tome.
Ono što mislimo o tome je ono što mi osjećamo.
Ono što mi osjećamo utječe na naše reakcije.
Reakcije postaju navike i to je naša
navika koje određuju našu sudbinu“
Bob Grass


Rapport bi se mogao definirati kao sposobnost stvaranja ozračja povjerenja i razumijevanja. Također je i sposobnost priznavanja nečijeg mišljenja (s kojim se ne moramo uvijek složiti), te uspostavljanja iste „valne duljine“. Najvažniji je za bilo koju vrstu komunikacije.  On je ključ uspjeha u mnogim slučajevima. To je sposobnost ophođenja s drugima i uvijek je korisna surađujemo li s drugim ljudima. Na osobnom planu pomaže u izgradnji samopouzdanja i utječe na ugodniji životni stil s obitelji i prijateljima. Nužna je tamo gdje uspjeh ovisi o sposobnosti motiviranja i utjecaja na druge.
U nekim slučajevima potpuno prirodno i jednostavno stvaramo (uspostavljamo) rapport, pa ni ne zamjećujemo da se to događa. Na primjer: kod dvoje prijatelja koji ispijajući kavu opušteno razgovaraju. Primijetiti ćemo kako njihova tijela (nesvjesno) prate jedno drugo. Kada jedan promijeni pozu, drugi ga nesvjesno prati (primicanje, naginjanje preko stola, križanje noge, prebacivanje težine tijela s jedne strane na drugu i sl). Mogao bi se objasniti kao ples koji plešu dva sugovornika, jedan krene a drugi ga prati i teško je procijeniti tko vodi. Postizanje rapport-a je najvažniji za rezultat početka pregovora. Nužno ga je održavati tijekom pregovora. Bez rapport-a nema ni pregovora. Ukoliko se prekine, potrebno ga je ponovo izgraditi. Kada imamo uspostavljen rapport struktura pregovora nameće se sama po sebi.
Postao je važna vještina na kojoj se izgrađuje poslovni uspjeh. Kroz svoju sposobnost izgradnje rapport-a možemo pomoći drugim ljudima da se osjećaju ugodnije u našem društvu, oni odlučuju biti sa nama jer im je lagano i ugodno i jer oni tako odlučuju. Ljudi se vezuju s nama i uslugama koje nudimo jer osjećaju našu suosjećajnost za njihove potrebe. Izgrađujući rapport izgrađujemo povjerenje i razumijevanje.


Nema komentara:

Objavi komentar